WordPress

Jak usunąć użytkownika w WordPressie

Jako administratorzy WordPressa możemy usuwać konta użytkowników z witryny. W tym artykule pokażemy, jak to wygodnie zrobić z kokpitu strony.

Jak usunąć konto użytkownika

Aby usunąć innego użytkownika należy mieć rolę administratora, a następnie po zalogowaniu do kokpitu przejść do działu Użytkownicy. Przy danym użytkowniku zaznaczyć pole wyboru i wybrać opcję Usuń. Pamiętaj, jeżeli konto użytkownika powstało w wyniku infekcji, jego usunięcie nie spowoduje zaprzestania niepożądanych działań.

Wybór działań związanych z usunięciem konta użytkownika

Wraz z usunięciem użytkownika otrzymamy wybór, co zrobić z całą zawartością aktualnie przypisaną do tego użytkownika. Dostępne opcje to:

Usuń całą zawartość — spowoduje to usunięcie całej zawartości utworzonej przez tego użytkownika na przykład opublikowanych wpisów, utworzonych przez niego kategorii itp.
Przypisz całą zawartość do – spowoduje to przypisanie całej zawartości aktualnie połączonej z tym Użytkownikiem innemu wybranemu Użytkownikowi. Jeżeli chcemy tego dokonać po prostu wybieramy użytkownika z rozwijanej listy, a następnie wciskamy przycisk Potwierdź usunięcie.

Należy pamiętać, aby nie usuwać pochopnie aktywnych użytkowników, a jeżeli widzimy wzrost niepożądanych rejestracji nowych osób, zablokować tę opcję w ustawieniach WordPressa. Rejestracja nowych użytkowników jest pomocna, kiedy rzeczywiście potrzebujemy, aby osoby po zalogowaniu otrzymały konkretne możliwości. W innym wypadku powinna być wyłączona.

Sprawdź nas bez ryzyka

Spróbuj za darmo przez 30 dni.
Bez płatności przez 30 dni, bez zobowiązań.
Jeśli Ci się spodoba, zostań.
Jeśli nie, żadnych problemów.

Okres testowy obejmuje usługę hostingu i darmową domenę techniczną. Zakup własnej domeny jest płatny zgodnie z cennikiem.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
najstarszy
najnowszy oceniany